image image image image
Τεχνοτροπιες
Read the Full Story
VR - εχει ΧΡΩΜΑ!
Read the Full Story
θΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ
Read the Full Story
1 2 3 4

Ιδιότητες/Ψυχολογία βασικών χρωμάτων
Όπως είδαμε στην ενότητα για την αντίληψη των χρωμάτων, ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού «απεικονίζει» όλες τις αποχρώσεις από συνδυασμούς των τριών βασικών: κόκκινο, πράσινο, μπλε. Κάθε μια από αυτές τις αποχρώσεις ασκεί διαφορετική επίδραση στην ψυχολογία του ανθρώπου, και αυτό έχει μεγάλη σημασία στην επιλογή που θα κάνετε για κάθε χώρο του σπιτιού σας.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το έντονο χρώμα με τις δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι μια κινητήρια επιρροή για δημιουργικότητα, κατάκτηση και επιθυμία για ζωή, το πνεύμα της δραστηριότητας. Από την άλλη βρίσκεται η επιθετικότητα, η κυκλοθυμία και η αστάθεια.Το κόκκινο επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Με αυτό τον τρόπο προσφέρει ενέργεια, χρειάζεται προσοχή όμως γιατί μπορεί να γίνει κουραστικό όταν το συναντάμε σε μεγάλες δόσεις σε ένα χώρο. Αντενδίκνυται για υπνοδωμάτια και γραφεία.

KITPINO

Μια ιδαίτερη επιλογή, το χρώμα του ήλιου, συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καλής διάθεσης, μας κάνει πιο αποφασιστικούς και αισιόδοξους. Θεωρείται επίσης ευεργετικό για τη μνήμη και πηγή έμπνευσης. Τέλος, είναι ιδανικό αν θέλετε να φωτίσετε το δωμάτιο και να τραβήξετε την προσοχή.
Πρακτικά, προσφέρεται
για δωμάτια όπως η κουζίνα ή ο χώρος όπου διαβάζουν τα παιδιά αλλά όχι για χώρους χαλάρωσης, όπως τα υπνοδωμάτια.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ο συνδυασμός των δύο πιο δυνατών χρωμάτων, του κόκκινου και του κίτρινου, διατηρεί την ενεργητικότητά τους μέσα από το ζεστό αποτέλεσμα που προσδίδει.
Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη.
Το πορτοκαλί πρέπει να χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.
Αν το χρησιμοποιήσετε στο καθιστικό σας, οι καλεσμένοι σας θα είναι σίγουροι ότι χαίρεστε την παρέα τους, αφού έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης.
Ένας πολύ δυνατός και παράλληλα θυληκός συνδυασμός είναι το πορτοκαλί με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου. Δίνει έναν ανατολίτικο αέρα στο χώρο, και δείχνει άτομα που δεν φοβούνται να ρισκάρουν.
Γενικά, το πορτοκαλί έχει μόνο θετικές ιδιότητες: ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα

ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο σε αντίθεση με το κόκκινο και το κίτρινο, ρίχνει τους τόνους, καλμάρει τα νεύρα και μας χαλαρώνει, αφού πρόκειται για το ηπιότερο χρώμα. Ως γνήσιο χρώμα της φύσης, δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα: προσφέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας, διευκολύνει την επικοινωνία και βελτιώνει την όραση.
Σε υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια είναι ό,τι το καλύτερο.
Αντίθετα σε χώρους όπου η ενέργεια είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό,π.χ. σε τραπεζαρίες, σαλόνια και κουζίνες, ίσως αποδειχθεί λίγο υποτονικό (τουλάχιστον οι πιο κλασσικές αποχρώσεις του).

ΜΠΛΕ

Το μπλε είναι το δημοφιλέστερο «αγαπημένο χρώμα», και όπως και το πράσινο, έχει την ιδιότητα της καταπραϋντικής λειτουργίας στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα όταν το κοιτάζουμε.

Ο χρόνος μέσα σε ένα μπλε δωμάτιο κυλάει γρηγορότερα, αποβάλλοντας το αίσθημα της ανίας.

Πρόκειται για το καταλληλότερο χρώμα για υπνοδωμάτια, ενώ δεν συνιστάται για το καθιστικό. Οι πιο απαγορευτικοί χώροι για το μπλε είναι η τραπεζαρία και η κουζίνα, όπως επίσης και οι χώροι μαζικής εστίασης (π.χ. εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κ.λ.π.). Ο λόγος που το μπλε χαλάει την όρεξη είναι οτι υποσυνείδητα παραπέμπει σε χαλασμένες τροφές.
Οι απαλοί τόνοι του μπλε έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα, τη φρεσκάδα και την υγεία, ενώ τα σκούρα μπλε συμβολίζουν τη δύναμη, τη γνώση και τη σοβαρότητα, καθιστώντας τα έτσι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία.

Οι πιο ανοιχτή απόχρωσή του, το
θαλασσί είναι η ιδανική επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης, επειδή εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το κίτρινο, τα αποτελέσματά του ενισχύονται. Ανοίγει, επίσης, το χώρο και δημιουργεί αίσθηση δροσιάς, όπως και το μπλε. Οι πιο ζωηρές αποχρώσεις του, όπως το τιρκουάζ, είναι αναζωογονητικές και διευκολύνουν την επικοινωνία.

ΚΑΦΕ

Η πιο γήινη από όλες τις αποχρώσεις είναι μια σοβαρή επιλογή, ιδανική για χώρους υποδοχής, ενώ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα εάν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της οικογενειακής θαλπωρής.
Αρκετά πρωτότυποι συνδυασμοί όπως με το τυρκουάζ ή το πράσινο lime, θα δημιουργήσουν μια εκσυγχρονισμένη  αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο σας, που θα σας χαρακτηρίζει για την εμπνευσμένη δημιουργικότητά σας.

ΜΩΒ

Η επιλογή με τους αυτοκρατορικούς συνειρμούς, και μια από τις αγαπημένες επιλογές των καλλιτεχνών. Εντείνει τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες και λειτουργεί ως συναισθηματικός σταθεροποιητής. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του έχουν συνδεθεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και λέγεται πως ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.